Форум «Нові технології ГІС та ДЗЗ в Україні» використання ГІС та ДЗЗ технологій для сільського господарства відбувся в Києвіhttp://www.tvis.com.ua | 20-05-2014

Форум «Нові технології ГІС та ДЗЗ в Україні» використання  ГІС та ДЗЗ технологій для сільського господарства відбувся в Києві25 квітня 2014 року на другий день конференції «Нові технології ГІС та ДЗЗ в Україні » було проведено спеціалізований семінар «Космічні технології для агробізнесу». Як було зазначено вище, у зв'язку з актуальністю новітніх технологій ГІС та ДЗЗ для агросектору, другий день форуму був повністю присвячений питанням використання цих технологій для сільського господарства і тому неоціненному внеску, який вони можуть зробити у справу економії людських, матеріальних та грошових ресурсів.

Організаторами семінару виступили такі організації:

Компанія ТВІС - постачальник космічних даних з усіх доступних комерційних супутників і офіційний дистриб'ютор в Україні програмного забезпечення Hexagon Geospatial для обробки даних ДЗЗ та створення векторних карт;

Klever Systems - група компаній, що надають послуги з агромоніторінгу, землеустрою, обробки космічних знімків і системної інтеграції різнорідної інформації в єдиному інформаційному середовищі;

Компанія СЕДНА-АГРО - офіційний дистриб'ютор провідних фірм-виробників засобів захисту рослин та насіння, а також офіційний дистриб'ютор польових метеостанцій iMetos, що надає послуги з агроконсалтингу.

        

У семінарі взяли участь компанії-агровиробники, які впроваджують нові технології виробництва і прагнуть: скоротити витрати; прискорити інвентаризацію та систематизувати наявні картографічні, агровиробничі, статистичні матеріали в «єдиному вікні»; посилити контроль на всіх етапах вирощування сільськогосподарських культур; мати системи контролю техніки і точного землеробства; переймати досвід провідних світових агровиробників щодо застосування супутникової і геопросторової інформації.

Великий інтерес до семінару проявили і взяли в ньому участь відомі в Україні агрострахові організації, включаючи Об'єднання страховиків «Аграрний страховий пул» та «Проект «Розвиток агрострахування в Україні» Міжнародної фінансової корпорації IFC Групи Світового банку.

Для висвітлення заходу були запрошені і виступили його інформаційними партнерами наступні українські видавництва: Інформаційне агентство «AgroNews», журнал «Аграрний тиждень», тижневик ділової ІНФОРМАЦІЇ «Агропрофі», інформаційно-аналітичний центр «Агро Перспектива».

alt alt alt alt

Всіх присутніх учасників семінару (більше 150 чоловік) вітали його організатори Олесь Ясинський (ТОВ «ТВІС-ІНФО»), Леонід Греков (Klever systems) і Олег Яровий (ТОВ «СЕДНА-АГРО»).

Олесь Ясинський (ТОВ 'ТВІС-ІНФО')Олесь Ясинський (ТОВ 'ТВІС-ІНФО') Леонід Греков (Klever systems)Леонід Греков (Klever systems) Олег Яровий (ТОВ 'СЕДНА-АГРО')Олег Яровий (ТОВ 'СЕДНА-АГРО')

Першим з доповіддю «Агроконсалтинг - ефективний інструмент підвищення прибутковості сільгосппідприємств. Основні напрямки співпраці» виступив Олег Яровий (ТОВ «СЕДНА-АГРО»).

Єгор Верюжський з Klever Systems розповів про «Інтеграції різнорідних даних за допомогою сучасних геоінформаційних технологій».

Олег Яровий (ТОВ 'СЕДНА-АГРО')Олег Яровий (ТОВ 'СЕДНА-АГРО') Єгор Верюжський з Klever SystemsЄгор Верюжський з Klever Systems Учасники конференції 'Нові технології ГІС та ДЗЗ в Україні'Учасники конференції 'Нові технології ГІС та ДЗЗ в Україні'

Готфрід Песл (Pessl Instruments GmbH, Австрія) представив інновації на агромоніторинговому ринку і розповів про польові метеостанції як джерело додаткових знань.

Олег Москаленко (ІСТ АГРО СЕРВІС) у своїй доповіді визначив роль технологій точного землеробства в сучасному сільськогосподарському виробництві та поділився досвідом використання супутникових даних.

Представники європейських компаній-операторів космічних систем також представили аграріям свої можливості з використання супутникових даних. Так Фелікс Пульс, Німеччина (European Space Imaging GmbH) виступив з доповіддю «Використання супутникових даних WorldView-2 для підтримки прийняття рішень в сільському господарстві».

Готфрід Песл (Pessl Instruments GmbH, Австрія)Готфрід Песл (Pessl Instruments GmbH, Австрія) Олег Москаленко (ІСТ АГРО СЕРВІС)Олег Москаленко (ІСТ АГРО СЕРВІС) Фелікс Пульс, Німеччина (European Space Imaging GmbH)Фелікс Пульс, Німеччина (European Space Imaging GmbH)

Ерік Дуклос-Жендрьо, Франція (Airbus Defence and Space) продемонстрував використання супутникових рішень від AIRBUS, адаптованих до української специфіки, для точного землеробства.

Рене Грісбах, Німеччина (BlackBridge AG) розповів про програму моніторингу BlackBridge для сільського господарства з використанням знімків RapidEye.

Комплексні рішення для агросектора: від оренди земель до прогнозування врожайності - запропонували Михайло Арістов (Zesmil, Україна), Володимир Кравцов (ДПА «Іннотер», Росія).

Ерік Дуклос-Жендрьо, Франція (Airbus Defence and Space)Ерік Дуклос-Жендрьо, Франція (Airbus Defence and Space) Рене Грісбах, Німеччина (BlackBridge AG)Рене Грісбах, Німеччина (BlackBridge AG) Михайло Арістов (Zesmil, Україна)Михайло Арістов (Zesmil, Україна)

Володимир Бабченко (АТ «Систем Солюшнс») розповів про використання мережі базових станцій SystemNET в точному позиціонуванні від Leica Geosystems і RTK-технологіях.

Микола Куценко (Компанія «Агро Інвест») у своїй презентації продемонстрував особливості практичного використання обладнання Leica Geosystems для точного землеробства.

Галина Кадиченко (Hexagon Geospatial) виступила з доповіддю « Технології використання геоданих Intergraph і ERDAS для сільського господарства».

Володимир Бабченко (АТ 'Систем Солюшнс')Володимир Бабченко (АТ 'Систем Солюшнс') Микола Куценко (Компанія 'Агро Інвест')Микола Куценко (Компанія 'Агро Інвест') Галина Кадиченко (Hexagon Geospatial)Галина Кадиченко (Hexagon Geospatial)

Олексій Петров (Klever Systems) запропонував аграріям розроблену компанією систему моніторингу агровиробництва і земель сільськогосподарського призначення на основі супутникових знімків Landsat, Deimos, Rapideye та інших. Система забезпечує аграріїв повною об'єктивною, оперативною та аналітичною інформацією для прийняття необхідних управлінських рішень в максимально зручній формі - за допомогою геопорталу.

Михайло Джос (ТОВ «Аграрна Технологічна Компанія Об'єднана», Київ) розповів про власний досвід впровадження космічних технологій у виробництво на прикладі концерну ТАКО. Наприкінці 2013 року концерн ТАКО здійснив масштабну інвентаризацію свого земельного фонду у 100 тис. гектар за допомогою супутникових знімків, придбаних в компанії ТВІС.

Олексій Гусак (ТОВ «Астарта-Київ») поділився з колегами інформацією про економічну ефективність використання GPS-контролю на прикладі ТОВ «Астарта-Київ».

Олексій Петров (Klever Systems)Олексій Петров (Klever Systems) Михайло Джос (ТОВ 'Аграрна Технологічна Компанія Об'єднана', Київ)Михайло Джос (ТОВ 'Аграрна Технологічна Компанія Об'єднана', Київ) Олексій Гусак (ТОВ 'Астарта-Київ')Олексій Гусак (ТОВ 'Астарта-Київ')
Учасники форумуУчасники форуму Спілкування учасників форумуСпілкування учасників форуму Спілкування учасників форумуСпілкування учасників форуму

 

alt Андрій Юрченко,агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт»
"Як представники великого агрохолдингу, ми маємо «тримати руку на пульсі» останніх тенденцій в сфері управління ресурсами. В агрогосподарську сферу сьогодні спрямовано багато інновацій з різних галузей і оскільки розумні інвестиції тут приносять великі прибутки, ми, аграрії,  дуже уважно спостерігаємо за всіма пропозиціями, які обіцяють оптимізацію та збільшення ефективності. 
Тут на семінарі нас зацікавило декілька нових ідей та технологій для використання їх у майбутньому в організації роботи нашого підприємства, оскільки наш холдинг впевнено розвивається за новими стандартами точного землеробства, де і стають у нагоді високоточні космознімки полів і територій, програми для їхнього аналізу та наземне апаратне обладнання."
alt Андрій Кіяненко,керівник відділу землекористування, агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт»
"Відмічу, що системи ГІС та ДЗЗ розвиваються і стають все більш корисними. Кожного року ми бачимо щось нове - це дуже цікаво для нас, як для підприємства, яке займається аграрним бізнесом. Не скажу, що ми одразу ж будемо впроваджувати всі ці технології, оскільки система проходить етапи тестування, але ми дивимось, вивчаємо, аналізуємо. Я вважаю, що найближчим часом ми почнемо впроваджувати багато з представленого тут на нашому підприємстві."
alt Антон Михайленко, агрохолдинг «ТАКО» м. Київ
"Конференція зібрала цього року дуже багато фахівців, представників різних компаній і, чесно кажучи,  зав’язані сьогодні контакти скоріше за все зіграють вирішальну роль у визначенні організацій, з якими ми будемо співпрацювати у найближчий час. Також відмічу, що ми вже отримали позитивний ефект від використання космознімків, які були придбані у компанії ТВІС, а деякі з доповідей сьогодні довели, що ми стали на вірний шлях. Тому зараз ми плануємо розширювати застосування космознімків та передових технологій, і використовувати їх не лише для точного визначення наших територій, але й для контролю поточних ситуацій на засіяних полях, завдяки дивам спектрального аналізу."
alt Олексій Гусак,ТОВ «Астарта-Київ»
"Сьогодні я виступив з доповіддю про застосування ГІС та GPS у роботї нашої компанії, яка викликала закономірний інтерес серед колег та, так би мовити, конкурентів. Нам звісно й самим цікаво дізнаватися про стан справ при впровадженні нових технологій у наших колег. Неможливо впровадити все й одразу, тому що це, зрозуміло, досить дорогий і довгий процес, який потребує періоду тестування, та й коли чуєш про чиїсь результати – вже приблизно розумієш чи потрібно це впроваджувати. Я зустрів тут споживачів геоінформаційних послуг, які вже використовують космознімки у своїй щоденній роботі, при аналізі сходів та зборі врожаю, чого ми, нажаль, поки ще не маємо.  Але дивлячись на позитивний досвід колег, думаю, ми серйозно замислимося  над цим питанням. "
alt Євген Буданцев, ТОВ «ХАРВЕСТ ХОЛДИНГ», м. Донецьк
"Дуже зацікавило використання метеостанцій для аналізу існуючих погодних умов та прогнозу ситуації на регіони. Ми тут отримали декілька пропозицій щодо цього, які взяли в опрацювання. Орієнтовно, для наших потреб нам знадобиться близько 3-х десятків станцій, які б передавали дані про погоду на наш геопортал в онлайн режимі, що дозволило б нам прогнозувати метеоситуацію на всіх наших полях. Також зацікавив досвід GPS моніторингу в інших компаніях, можу сказати, що в деяких моментах ми просунулись навіть далі ніж доповідачі, проте в інших нам ще є чому повчитись у колег і спілкування тут, у зв’язку з цим - це дуже цінний досвід."